rooma valokuva katu skootteri

Tein maaliskuun 2022 lopussa pikapyrähdyksen Roomaan. Iltapäivällä siellä oli jo yli 20 astetta lämmintä ja puut olivat hiirenkorvalla. Ikuisen kaupungin herttaisilla sivukujilla tuli eksyttyä viinibaareihin ja trattorioihin, joissa oli tietysti tutustuttava paikallisiin viineihin ja ruokiin. Rooma sijaitsee Laziossa, joka ei ole viinialueena nykyään yhtä tunnettu tai arvostettu kuin vaikkapa Toscana tai Piemonte, mutta siellä viljellään silti runsaasti viiniä. Mitä viinejä Rooman seudulta kannattaa siis etsiä? Itse aloitin metsästämällä DOCG-merkityt viinit, jotka ainakin paperilla takaavat laatua. Katsotaanpa siis, mitkä ovat kolme parasta viiniä Rooman ympäriltä Laziosta.

Miksi juuri kolme? Siksi, että Laziossa on jopa 27 eri DOC-laatuluokitusta viineissä, mutta vain kolme korkeampaa DOCG-luokitusta. Yksi argumentti siis on, että ne ovat kolme parasta viiniä Rooman ympäriltä Laziosta. Yksi niistä on valkoinen, yksi punainen ja yksi makea viini.

ViinityylitKasvatetuin tumma lajikeKasvatetuin valkoinen lajikeViinitarhojen määrä
LazioValkoviini n. 70%
Punaviini n. 30%
Merlot 7%
Sangiovese 5%
Cesanese 4%
Trebbiano 25%
Malvasia 22%
17 000 ha

Rooman paras valkoviini: Frascati DOCG

Lazion viineistä jopa 70% on nykyään valkoviinejä. Niistä joillain mittapuilla paras on Frascati DOCG, joka valmistetaan lähinnä Malvasia di Lazio -rypälelajikkeesta, jonka satoisuutta laatuluokituksessa rajoitetaan 77 hehtolitraan hehtaarilta, jotta viinin maku olisi intensiivisempi. Frascati DOCG:tä täytyy kypsyttää ennen viinin päästämistä markkinoille vuoden ajan, mutta tammea ei ole pakko käyttää, ja harvemmin käytetäänkin. Frascati DOCG on tyypillisesti raikas ja kuiva valkoviini, jossa on sitruksinen, omenainen ja omenankukkainen aromi. Se ei ole vaikea eikä voimakas, eikä sitä kannata juuri kypsyttää, vaan nauttia ruoan kanssa hyvillä mielin.

Frascati DOC on sitä alempi laatuluokitus, joka on edullisempi, neutraalimpi ja tylsempi valkoviini kaikin puolin, vaikka ei siinäkään teknisesti mitään vikaa ole. Frascati DOC:n käytetään samaa Malvasia di Lazio -lajiketta, ja useammin kuin Frascati DOCG:ssä, siihen sekoitetaan korkeintaan 30% neutraalimpaa ja satoisampaa Trebbianoa. Lisäksi Frascati DOC:n rypäleiden satoisuus saa rönsyillä jopa 105 hehtolitraan asti hehtaarilta, joka kertoo jo itsessään siitä, että kyseessä on harmiton valkoviini, joka on edullinen niin valmistaa kuin ostaa viinibaarista, ei juuri säväytä, mutta menee alas hyvin viilennettynä lämpimän päivän lounasjuomana.

Frascati-viinejä valmistetaan Rooman lähellä, reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Roomasta kaakkoon. Viini on saanut nimensä Frascati-kylästä, jonka ympäristössä kasvavista Malvasia- ja Trebbiano-rypäleistä viiniä tehdään.

kolme parasta viiniä Rooman ympäriltä Laziosta

Itse maistoin Frascati DOCG:tä perheomisteisessa trattoriassa nimetään Gli Specialisti Trasteveressa. Gabriele Magnon viini vuodelta 2019 oli ilahduttavan korkeahappoinen ja raikas, ja siinä oli miellyttävää aromaattista intensiteettiä. Viinin rypäleet – 75% Malvasiaa ja 25% Trebbianoa – kasvavat noin 5 hehtaarin kokoisella tarhalla ja 300 metrin korkeudessa merenpinnasta. Lazion alueella ei viinitarhoja juuri korkeammalta löydy. Kaiken lisäksi köynnökset ovat noin 50-vuotiaita, joten ei ihmekään, että tämä Gabriele Magnon viini oli riittävän maukas ja hapokas leikkaamaan guanciale- ja latva-artisokkapastan rasvaisuutta.

kolme parasta viiniä Rooman ympäriltä Laziosta
Latva-artisokka on roomalainen herkku sesongissa kevätkaudella.

Rooman paras punaviini: Cesanese del Piglio DOCG

Lazion alueella vain noin 30% viinistä on punaista, ja niistäkin valtaosa hiukan heikompilaatuista Merlot- tai Sangiovese-viiniä. Paikalliset laatuluokitukset kuitenkin suosivat paikallista rypälelajiketta nimeltään Cesanese, joka on Laziossa muutenkin parasta antia punaviinien osalta. Siitä huolimatta Cesanese kattaa vain 4% viljellyistä rypälelajikkeista Laziossa. Kevyempi ja usein ilman tammea valmistettu Cesanese di Affile DOC on yleinen näky Rooman trattorioiden viinilistoilla, mutta hiukan harvinaisempi ja sitäkin jykevämpi Cesanese del Piglio on harvinaisempi. Onnistuin löytämään sitä Michelin Guidessa Bib Gourmandilla palkitusta Hosteria Grappolo d’Orosta, ja nautimme sitä pullon illallisen kanssa. Juuri muuta ei kaivattukaan, sillä alkoholia tässä Antonello Coletti Contin viinissä oli humauttavat 15,5%. Se tuntui – viini oli täyteläinen ja melko raskas, kuitenkin kypsän luumuinen ja viikunainen, runsas tammen käyttö toi mausteisuutta ja viinin tanniinit olivat yltäkylläiset mutta kypsät. Hiukan matalampi alkoholi ja vähän enemmän hapokkutta olisi nostanut tämän viinin huippujen joukkoon.

Maistettu Cesanese del Piglio DOCG -viini oli nimeltään Romanico 2017 Coletti Contin talolta. Se oli valmistettu arvostetusta Cesanese-variaatiosta Cesanese di Affilesta, jota kasvaa myös Toscanan puolella. Se on onneksi Cesanese-klooneista yleisempi kuin heikompi laatuinen Cesanese Comune, jolla on suuremmat marjat ja joka ei saavuta samanlaista konsentraatiota kuin isoveljensä.

Cesanese del Piglio -viini on sekin saanut nimensä kylästä, jonka lähistöltä rypäleet kerätään. Piglio sijaitsee sekin Rooman kaakkoispuolella, mutta pidemmällä kuin Frascati. Näille Cesanese-tarhoille täytyy ajaa noin tunnin matka Roomasta autolla.

Rooman paras makea viini: Cannellino di Frascati

kolme parasta viiniä Rooman ympäriltä Laziosta

Häviävän pieni osa Lazion viineistä on makeita. Niistä merkittävin on sekin Frascatista, ja sekin valmistettu Malvasiasta ja Trebbianosta. Cannellino di Frascati DOCG on kuitenkin melko harvinainen ja todella häilyvä viini – laatuluokituksen sääntöjen mukaan viini voidaan valmistaa joko osittain jalohomeisista rypäleistä, tai passimento-tyylillä kuivatuista rypäleistä. Tämä vaikuttaa erikoiselta, sillä viinin lopullinen tyyli ja aromi muuttuu olennaisesti riippuen kumpaa tyyliä käyttää. Vaikka nautinkin tämän erinomaisessa viinibaarissa nimeltä Cul de Sac , ei paikan päällä ollut tietoa kummalla tavalla tämä viini olisi valmistettu. Väriltään vaalea ja tyyliltään raikas ja kukkainen viini ei antanut osviittaa kuivatuista rypäleistä, ja tuottajan kotisivutkaan eivät kuivausprosessiin viittaa. Yllätyin erittäin positiivisesti tästä herkästä makeasta viinistä, jossa oli tarpeeksi sokeria kantaakseen hedelmäistä jälkiruokaa, mutta itse nautin sitä paikallisen sinihomejuuston kanssa viinibaarissa.

Paikallisuus ennen kaikkea

Jos nyt totta puhutaan, näitä kolmea laadukkaampia ja kuuluisempia viinejä olisi ollut ravintoloiden ja viinibaarien listoilla tarjolla – Roomasta löytyy kyllä Brunellot, Chablis’t ja Sauternes’t huipputuottajilta – mutta matkustaessa perehdyn aina mieluusti paikalliseen kulttuuriin. Rooman seudulla on viljelty viiniä tuhansia vuosia, sillä sen aloittivat jo etruskit 700-luvulla eaa. Vaikka viinitarhojen määrä Laziossa onkin laskenut, ja jatkaa laskemistaan, paikallisuuteen ja alkuperäisyyteen keskittyvä trendi ei tunnu loppuvan. Se voi ollakin lupaavien Cesanese-viinien pelastus ja johtotähti. Tässä olivat minun kolme parasta viiniä Rooman ympäriltä Laziosta. Ehkäpä pelkkä laatuluokitus ei ole viisain tapa arvioida viiniä, mutta olin joka tapauksessa erittäin positiivisesti yllättynyt jokaisesta – etenkin kun jokainen niistä sai seuraa paikallisesta ruoasta.

Oliko tässä jutussa asiavirheitä, vanhentunutta tietoa tai onko sinulla lisättävää aiheeseen? Heräsikö kysymyksiä tai kommentoitavaa?

Jätä ihmeessä kommentti alle!

Jos julkisen kommentin jättäminen ujostuttaa, voit myös lähettää suoraan minulle viestin Ota yhteyttä -sivun lomakkeen kautta.

Jaa tämä artikkeli:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.