Nyt jatkuu moniosainen juttusarja, jossa kysytään ¿Que Tal España?, eli mitä kuuluu Espanja. Ensimmäisessä osassa tutustuttiin Cavaan sen historian, tuotantomenetelmien ja laatuluokitussääntöjen kautta ymmärtääksemme miten nykytilanteeseen on päästy. Toisessa osassa aiheena olivat Cavan ongelmat ja Penedèsin hajoaminen. Cavan hylänneet Classic Penedès ja Corpinnat ja muut ovat tämän kolmannen artikkelin keskiössä. Mitä vaihtoehtoja cavalle nykyään on?

Ensimmäinen Cavan jättäjä oli Colet, laatutietoinen perhetalo, joka toimi rypäleenkasvattajana 1970-luvulta lähtien ja perusti lopulta oman Cava-talon vuonna 1987. Väsyneinä Consejon toimimattomuuteen ja Cavan kasvottomaan massaan hukkumiseen he jättivät Cava-laatuluokituksen vuonna 2004, ja siirtyivät yleisemmin still-viinien valmistukseen käytetyn Penedès DO -laatuluokituksen alle. Nyt he pystyivät kommunikoimaan alkuperänsä: ei vain Espanja, ei vain Katalonia, vaan nimenomaan Penedès, heidän kotinsa.

Kuvaaja Rene Asmussen palvelusta Pexels.

Seuraavaksi Cavan hylkäsi Codorníun omistajaperheestä lähtenyt sukuhaara, Raventós i Blancin kuohuviinitalo ja sen omistaja Pepe Raventós. Vuonna 2012 hänen erittäin maineikas talonsa Raventós i Blanc kuohutti viinimaailmaa jättämällä Cavan ja perustamalla oman, epävirallisen laatuluokituksensa nimeltään Conca del Riu Anoia DO. Pepe Raventós pyrkii virallistamaan laatuluokituksensa, jossa hänen talonsa on tällä hetkellä ainoa tekijä. Hänen sääntönsä kuohuviininvalmistukselle ovat paljon Cavaa tiukemmat.

Conca del Riu Anoia DO (Raventós I Blancin epävirallinen luokitus):

 • rajattu maantieteellinen alue itäisessä Penedèsissä, rypäleet saavat tulla vain Ainoian jokilaaksosta
 • käytössä vain alueen alkuperäiset lajikkeet Macabeo, Xarel-lo ja Parellada
 • vähintään 18 kuukauden kypsytys
 • aina yhden vuosikerran viini
 • 100% omalla tilalla valmistettu ja pullotettu
 • vähintään 50% rypäleistä täytyy olla tilan omilta tarhoilta
 • enintään 50% rypäleistä saa ostaa muilta viljelijöiltä vähintään 1€/kg hintaan (huomattavasti enemmän kuin Cavan kilohinta!)
 • köynnösten on oltava vähintään 10-vuotiaita, mielellään vähintään 20-vuotiaita
 • viljelyä ja valmistusta valvoo ulkopuolinen viininvalmistuselin
 • viininviljelyn täytyy olla kestävän kehityksen mukaista ja vähintään pyrkimyksenä sertifioituun luomuun jos ei sitä  vielä ole

Laatua hakevien tuottajien joukkopako oli alkanut. Mas Comptal lähti Cava DO:sta vuonna 2011. Albet I Noya lähti vuonna 2012.

Vain hiukan myöhemmin, vuonna 2013, luotiin Penedèsin perinteisen menetelmän kuohuviinille oma laatuluokitus nimeltä Classic Penedès DO, johon aiemmin mainittu ja ensimmäisenä Cavan hyljännyt Colet liittyi usean muun tunnetun ja arvostetun Cavatuottajan tavoin (mm. Albet i Noya, Mas Comptal, Loxarel, Torre del Veguer). Classic Penedèsistä tuli virallinen laatuluokitus, joka myös tiukensi Cavan löyhiä sääntöjä seuraavasti:

Classic Penedès DO:

 • 100% luomuviljelyä – ensimmäisenä maailmassa
 • 100% Penedès DO:n alueelle rajattu viljely ja valmistus
 • 100% Reserva, eli kaikkien kuohuviinien on kypsyttävä hiivasakan päällä vähintään 15 kuukautta

Tämäkään ei kuitenkaan kaikille riittänyt. Eräät Cavatuottajat aloittivat vuoden 2014 tienoilla keskustelut Cava Consejo Reguladorin kanssa näkemyksellisistä eroista Cava DO:ssa. Poljetut rypäleiden hinnat eivät mahdollistaneet laatuviinien valmistamista ja alkuperän osoittamisen puute verotti näitä Penedèsin tekijöitä suuresti. Tuottajat olivat huolissaan siitä, että perinteisesti arvossa ollut Cavan nimi kokisi inflaation.

Vasta vuonna 2017 Consejo Regulador julkaisi uuden Cavan alla olevan laatuluokituksen nimeltä Cavas Paraje Calificado. Se tarkoitti käytännössä yhden tilan viinejä – etukäteen nimetyiltä tarhoilta ja tiloilta tulevia viinejä. Kesällä 2017 Consejo Regulador julkaisi listan tiloista ja niiden omistajista, jotka pääsivät Cavas Paraje Calificadoon:

 • Vinyes de Can Martí – Torelló
 • Turó d’en Mota – Recaredo
 • Serral del Vell – Recaredo
 • Vallcirera – Alta Alella
 • La Capella – Juvé i Camps
 • Can Sala – Freixenet
 • La Pleta – Codorníu
 • El Tros Nou – Codorníu
 • La Fideuera – Codorníu
 • Can Prats – Vins el Cep
 • Font de Jui – Gramona
 • Terroja – Castellroig

Yhden nimetyn tilan Cava tarkoittaa sitä, että kaikki rypäleet on tultava nimetyltä tilalta niin, että ne ovat omistajan kasvattamia, ja omistaja tekee niistä kyseisellä tilalla Cavan alusta loppuun. Tavanomaisen Cavan maksimisatomäärä oli säädetty 12 000 kg hehtaarilta, mutta Paraje Calificadossa se vedettiin alemmas 8 000 kg. Kaikki Paraje Calificadot on kypsytettävä vähintään 36 kuukauden ajan hiivasakkojen päällä. Consejo Reguladorin idea oli, että tässä olivat ensimmäiset julkistetut nimetyt Cavas de Paraje Calificadot, ja niitä tulisi mahdollisesti lisää. Pullon etiketissä on luettava sekä Cava de Paraje Calificado, että tuottajan ja nimetyn tilan nimi.

Listaa vilkaistaessa huomaa, että esimerkiksi Codorníu, jolla on muutenkin suuret viinitarhaomistukset, sai heti neljäsosan näistä nimetyistä tarhoista. Tämä tarkoitti sitä, että valtaosa tuottajista ei edelleenkään saanut virallista keinoa ilmaista alkuperäänsä Cavaetiketissä, mutta kourallinen erinomaisia tarhoja ja ehkäpä jo muutenkin arvokkaita viinejä nousisi kaikkien muiden ylle sekä hinnassa että tunnettuudessa. Oliko tämä reilua? Ainakaan se ei ollut sitä, mitä monet tuottajat olivat yrittäneet saavuttaa. Kaiken lisäksi monet kritisoivat Cavas de Paraje Calificadoa hankalaksi ymmärtää ja jopa lausua muille kuin espanjalaisille – täytyy muistaa, että 2/3 Cavasta menee kuitenkin vientiin.

Siispä myöhemmin vuonna 2017 yhdeksän merkittävää – ei volyymillisesti, mutta laadullisesti – Cavatuottajaa ilmoittivat yhdessä lähtevänsä Cava DO:sta ja perustavansa oman laatuluokituksen, jonka nimeksi tuli Corpinnat. Cor tarkoittaa sydäntä, ja pinnat viittaa Penedèsin latinankieliseen vanhaan nimeen yli tuhannen vuoden takaa, joten Corpinnat tarkoittaa siis Penedèsin sydäntä. Corpinnat on alusta asti halunnut tehdä yhteistyötä sekä Cava DO:n että Penedès DO:n ja Classic Penedès DO:n kanssa. Penedèsin laatuluokitukset ovatkin näyttäneet vihreää valoa, mutta Cavan Consejo Regulador kieltäytyi, ja meni niinkin pitkälle, että suoranaisesti kielsi Corpinnat-termin käyttämisen Cava-etiketissä.

Espanja mitä ihmettä viiniskenessänne oikein tapahtuu
Corpinnat-tuottaja Torellón perhe

 Ensimmäisessä aallossa Corpinnatiin liittyivät seuraavat tuottajat:

 1. Gramona
 2. Recaredo
 3. Torelló
 4. Llopart
 5. Nadal
 6. Sabaté i Coca
 7. Mas Candi
 8. Huget-Can Feixes
 9. Júlia Vernet

Myöhemmin Corpinnatiin on kaksi tuottajaa lisää:

 1. Can Descregut
 2. Pardas

Tarkkasilmäisimmät huomaavat, että Corpinnatiin häipyi Cavas de Paraje Calificado -listalta kolme tuottajaa vieden mukanaan neljä nimettyä tilaa, jättäen jälkeensä vain kahdeksan.

Recaredon viinitarhoilla työskennellään hellävaraisesti ja luonnonmukaisesti.

Corpinnat:

 • Kaikkien rypäleiden on tultava Penedèsin historiallisesta keskuksesta 39 nimetystä kylästä
 • Vähimmäiskypsytysaika on 18 kuukautta
 • 100% viinistä on tehtävä alusta loppuun viinitalolla
 • Ostetuista rypäleistä on maksettava vähintään 0,70€ per kg
 • Mikäli rypäleita ostetaan viljeljöiltä, pitkäaikaisia viljelysopimuksia on suosittava
 • 100% rypäleistä on viljeltävä luomuna ja vastuullisesti
 • 100% rypäleistä on kerättävä käsin
 • 90% rypäleistä on oltava paikallisia alkuperäislajikkeita, eli Macabeo, Xarel-lo ja Parellada.

Kaiken lisäksi myös Riojassa vuonna 2017 perustettiin oma laatuluokitus alueen kuohuviineille, eli osa tuottajista erkanivat sielläkin Cava-nimikkeestä. Espumoso de Calidad de Rioja osoittaa jälleen kerran enemmän alkuperää kuin Cava, ja jälleen kerran minimikypsytysaika on pidempi kuin Cavassa, 15 kuukautta hiivasakan päällä. Lisäksi riojalaiset sallivat esimerkiksi erilaisia rypälelajikkeita kuin Cavassa.

2010-luvulla Cava on saanut tuta välinpitämättömyytensä laatua ja läpinäkyvyyttä kohtaan. Suuri määrä pienempiä, mielenkiintoisia ja laadukkaita tuottajia on jättänyt Cava DO:n:

 • tehdäkseen talon persoonallisuutta ilmentäviä laatuviinejä ilman luokitusta, tai epävirallisella omalla luokituksella
 • liittyäkseen paikallisuutta, pidempää kypsytystä, laatua ja vastuullisuutta korostavaan Classic Penedès -luokitukseen
 • liittyäkseen paikallisuutta, luomuviljelyä, pidempää kypsytystä, laatua ja vastuullisuutta korostavaan Corpinnat -luokitukseen
 • liittyäkseen paikallisuutta ja pidempää kypsytystä korostavaan Espumoso de Calidad de Rioja -luokitukseen

Cavan uutta Cava de Paraje Calificado -kuohuviiniä löytyy jo Suomenkin markkinoilta, ja niin löytyy kaikkia muitakin Raventós i Blancin sooloilusta Corpinnatin ja Classic Penedèsin kautta Riojan uusiin kuohuviineihin. Tämä tarina on kuitenkin vielä kesken.

Keväällä 2020 Cavan hylänneet Classic Penedès ja Corpinnat ilmoittivat olevansa keskusteluissa mahdollisesta yhdistymisestä ja sitä myötä uudesta, ne yhdistävästä laatuluokituksesta.

Mitä vielä Cava Consejo Regulador keksii puolustautuakseen tai houkutellakseen Katalonian jalokiviä takaisin? Odotus on ainakin, että lisää yhden tilan Cava de Paraje Calificadoja on tulossa.

Henkilökohtaisesti

Cava on ollut uskomattoman tylsä ja kasvoton brändi jo liian pitkään. Isot ovat liian isoja, ja pienemmät ovat tuudittautuneet ”näin on aina tehty” -tyyliseen mantraan. Kärjistän toki – joukossa on edelleen tuottajia, joista pidän kovasti ja jotka näyttävät persoonallisuutta. Classic Penedèsin kuohuviinit olen kokenut laadukkaiksi ja tyylikkäiksi, mutta kaikista eniten olen viehtynyt Corpinnatin suoranaiseen röyhkeyteen. Heillä on tiukimmat säännöt ja utopistisimmat tulevaisuuden haaveet, mutta Corpinnat-tuottajat myöskin työskentelevät tosissaan saavuttaakseen paremmat oltavat kaikille Penedèsissä viininviljelijästä sen juojaan saakka. Kaiken lisäksi kaikki maistamani Corpinnat-viinit ovat olleet persoonallisia ja säväyttäviä. Heidän kommunikointinsa niin etuetiketissä kuin takaetiketissä kuin omilla sivuillaan ja ympäri viinimaailmaa on ollut avointa, intohimoista ja nimenomaan tätä päivää ja tulevaisuuteen katsovaa. Seuraan ilolla ja mielenkiinnolla, pääsevätkö Cavan hylänneet Classic Penedès ja Corpinnat sopimukseen yhteisestä laatuluokituksesta, jossa olisi vaikkapa sopiva portaikko tai pyramidi kaikille Penedèsin alueen kuohuviinituottajille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.