Italiassa kahvilakulttuuri on tärkeä osa kaupunkielämää ja arkea – ja näin turistin näkökulmasta myös matkailua. Kahviloiden toiminta eroaa suomalaisista, ja pelkästään yhden päivän aikana voi kahvilan tarjonta ja tunnelma muuttua monta kertaa. Miten Italian kahvilat toimivat? Epätietoinen matkailija voi hämmentyä – pitääkö tilata tiskiltä, istunko pöytään, miten maksan?

Paikallisten baarissa seistään

Sana ”bar” viittaa alunperin ei suinkaan suomalaiseen keskikaljakuppilaan vaan nimenomaan baaritiskiin. Italialaisille baariin piipahtaminen tarkoittaa nopeaa aamukahvia eli lyhyttä espressoa ja pientä aamupalaa, yleensä cornettoa eli italialaistyylistä makeaa croissantia, jotka nautitaan seisten baaritiskillä. Samalla vaihdetaan nopeat kuulumiset baarimikon ja naapureiden kanssa. Sama saattaa toistua iltapäivällä. Itse matkailijan roolissa en ole löytänyt itselleni sopivaa hetkeä nauttia nopeaa espressoa tiskillä, sillä usein suuntaan kahvilaan kun on tarve tappaa aikaa ja etsiä kännykän karttasovelluksella illan ruokapaikka tai ostaa museoliput.

Pöytiintarjoilu käytännössä kaikkialla – mutta korttimaksut tiskillä

Niissäkin paikoissa, missä paikalliset jupisevat pieni espressokuppi kädessä baaritiskillä, on erittäin todennäköisesti myös pöytiintarjoilu. Kun haluat missä tahansa Italiassa lähes mitä tahansa ravintolapalveluja, älä epäröi, vaan istu pöytään! Suomessa olemme tottuneet itsepalveluun ja tiskiltä tilaamiseen, mutta Italiassa tarjoilija tulee menujen ja suositusten kanssa pöytään. Nauti kiireettömyydestä ja odota rauhassa tilaustasi saapuvaksi. Kun olet valmis, pyydä lasku pöytään, italialaisittain ”il conto, per favore!”

Ainoa hetki, kun todennäköisesti joudut itse marssimaan kahvilan tiskille, on maksun paikka. Lasku tuodaan kyllä pöytään, mutta useissa paikoissa maksupäätteitä on vähän ja vain tietyt henkilökunnan jäsenet hoitavat rahastamista. Siksi asiakas usein nappaa laskunsa mukaansa pöydästä ja hoitaa maksun baaritiskillä. Tämä pitää paikkansa etenkin silloin, kun haluat maksaa muulla kuin käteisellä. Italiassa korttien lähimaksun raja on 100€, joten korttiasi usein kokeillaan lähimaksun kautta vaikka se olisi yli suomalaisen 50€ rajan. Rajat ovat kuitenkin maa- ja korttikohtaisia, ja suomalaisille korteille on asetettu 50€ raja, jota ei Italiassakaan voi ylittää. Paras vinkkini onkin kuitenkin käyttää kännykällä tai älykellolla maksamista liittämällä kortti siihen. Kaksoistunnistus älylaitteessa antaa luvan nopeaan lähimaksuun ilman ylärajaa – niin Suomessa kuin matkaillessakin.

Nopeatempoiset asemakahvilat ovat poikkeus pöytiintarjoiluun

Rautatieasemilla, lentoasemilla ja huoltoasemilla olen tavannut eri tyyppisiä kahviloita, jotka toimivat nopeammalla temmolla. Näissä paikoissa on käytössä omanlaisensa itsepalvelu. Ensin valitset mitä haluat, kerrot tilauksesi kassalle ja maksat sen heti. Kassalta saat maksustasi kuitin, jonka kanssa siirryt eri kohtaan tiskiä. Ojennat kuittisi toiselle työntekijälle, joka sitten kuitin perusteella tekee sinulle, mitä olet tilannut – eli valmistaa sinulle kahvisi ja nostaa kakkupalasi lautaselle tai lämmittää paninisi. Tapa on kätevä ja melko nopea, mutta olen huomannut, että tuppisuuna ei kannata vuoroaan odottaa, sillä silloin joutuu odottamaan pitkään. Italialainen kulttuuri on melko äänekäs ja ihmiset osaavat ottaa tilansa ja hetkensä, joten omaa tilaansa joutuu suomalainenkin matkailija välillä puolustamaan.

Aamulla kahvilat tarjoilevat aamiaista

italialainen aamiainen
Aamiainen italialaisessa kahvilassa.

Kahvilat ympäri Italian kaupunkeja tarjoilevat aamiaista, italiaksi il colazione. Pöytiintarjoilu lämpimänä aamuna ulkoterassilla on mielestäni herraskainen tapa aloittaa päivä. Kun matkustan Italiassa, en varaa hotelliaamiaista, sillä hotellien aamiaiset voivat olla kalliin puoleisia, ja ennen kaikkea aamiaishuoneet ovat usein melko kolkkoja koppeja. Siksi tähtään mieluusti ulos kahvilaan nauttimaan kaupungin ilmapiiristä jo heti aamiaisella. Monella aamiaiskahvilalla saattaa olla aamiaissettejä tarjolla, mutta italialaisittain aamiainen on melko simppeli toimitus. Maitokahvi, eli cappuccino tai latte on yleisin aamiaiskahvi, ja sen kanssa nautitaan usein jokin yksinkertainen makea asia, kuten esimerkiksi nutellalla tai hillolla täytetty glaseerattu croissant eli cornetto. Itse kun en makeasta aamiaisesta välitä, tilaan mieluusti aamiaiskahvilassa maitokahvin seuraksi lasin tuorepuristettua appelsiinimehua ja vaikkapa piadinan, joka on täytetty flat bread. Keittokinkku-, mozzarella- ja rucolatäytteinen piadina saa päiväni käyntiin milloin vain!

Alkuillasta kahvilaan kokoonnutaan aperitivolle

italialainen kahvila aperitivo
Tyypillinen jaettava aperitivo-lautanen, joka alkuillasta kuuluu juomien hintaan.

Sama baari, jossa söit aamiaisen, saattaakin alkuillasta laittaa menevää musiikkia soimaan, sytyttää koristevalot ja iskeä jääpala-astian tiskiin cocktailien tekemistä varten. Aperitivo on olennainen osa italialaista ruokakulttuuria. Italialaiset syövät päivällisen melko myöhään, vasta yhdeksän-kymmenen aikaan illalla. Siksipä Suomeen verrattuna myöhään venyvän työpäivän päätteeksi kuuden-seitsemän aikaan illalla on tapana kokoontua baariin aperitivolle tapaamaan kollegoita tai kavereita. Moni baari ja kahvila tarjoilee pyytämättä ja kyselemättä juoman yhteyteen pöytäseurueelle jaettavaksi naposteltavaa, kuten leipätikkuja, foccacciaa, oliiveja, juustoa, kinkkua, ja muuta vastaavaa. Siitä ei enempää kerrota tai mainosteta, kaikki vain tietävät että näin homma toimii, eikä omasta erityisruokavaliosta kannata tehdä numeroa. Aperitivon tyypilliset juomat ovat pienen oluen lisäksi paikallinen kuohuviini tai valkoviini. Tyypilliset ja suositut cocktailit ovat Aperol Spritz, Negroni ja esimerkiksi Hugo tai Limoncello Spritz. Tavallisesti aperitivolla napostelut tarjotaan ilmaiseksi, mutta turistialueilla niistä saatetaan ottaa myös hintaa, ja myös mainostaa Aperitivo-komboja. Toisaalta vaikkapa 10€ Negronista ja runsaasta napostelulautasesta ei minusta ole hinta eikä mikään, kun Helsingissä ei Negronia ylipäänsä saa 10€ hintaan.

Tähän juttuun kokosin omakohtaisia havaintoja siitä, miten Italian kahvilat toimivat. Poikkeuksia on aina ja aluekohtaisia eroja sitäkin enemmän. Toivottavasti Italiaan matkaansa suunnitteleva silti sai tästä vinkkejä miten toimia ja ideoita esimerkiksi Aperitivo-hetken etsimiseen. Lisää Italia-vinkkejä löytyy esimerkiksi gelato-jutustani, jonka jälkeen voi tulla jäätelöhimo.

Oliko tässä jutussa asiavirheitä, vanhentunutta tietoa tai onko sinulla lisättävää aiheeseen? Heräsikö kysymyksiä tai kommentoitavaa?

Jätä ihmeessä kommentti alle!

Jos julkisen kommentin jättäminen ujostuttaa, voit myös lähettää suoraan minulle viestin Ota yhteyttä -sivun lomakkeen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.