Meksikolainen mole-kastike hurmaa täyteläisyydellään
Meksikolainen mole-kastike käy esimerkiksi possun ulkofileelle

Meksikolainen mole-kastike hurmaa täyteläisyydellään ja sopii erinomaisesti lämmittämään syysiltoja. Vaikka resepti käyttääkin kolmea eri chiliä, se ei ole tyrmäävän tulinen, vaan erinomaisen mausteinen ja aromaattinen. Mahtavinta on, että sitä voi tehdä ison satsin ennakkoon ja lämmittää kun perhe ja ystävät kokoontuvat pöydän ympärille. Itse pakastin muutaman annoksen, ja tiedän että kiitän itseäni joku kiireinen viikko, kun saan herkullista itse tehtyä ruokaa kotona nopeasti ja helposti pakkasesta. Mole-kastike sopii minkä tahansa lihan kanssa. Itse käytin Kiven luomupossun ulkofilettä, jonka maustoin suolalla ja pippurilla ja paahdoin uunissa 150 asteessa 72-asteiseksi sisälämpötilaltaan. Mole-kastike on niin maukas, että possu ei muita mausteita kaivannut.

Aitojen meksikolaisten raaka-aineiden haalinta Suomessa ei ole helpoin tehtävä, mutta yhdestä paikasta löytyy varmasti: Dos Tecolotes Helsingin Hakaniemessä. Sieltä löytyy kuivatut chilit, tomatillot, parhaat maissitortillat ja monet muut meksikolaisen keittiön kulmakivet. Meksikolaiset omistajat ovat hyvin avuliaita ja heiltä saa aina vinkkejä ja suosituksia. Viimeksi ostin Dos Tecolotesista myös siellä paistettuja ihania papuja, jotka olivat vielä lämpimiä ja huippuherkullisia! Levitin niitä parin maissitortillan päälle, paistoin kananmunat ja kruunasin annoksen meksikolaisella fetamaisella tuorejuustolla, queso frescolla.

Tällä kertaa ruokaohje koskee kuitenkin suklaista mole-kastiketta. Vaikka resepti vaatii suklaata, kyseessä ei missään nimessä ole makea kastike tai jälkiruoka! Moleen käytetään tummaa, aitoa suklaata, tällä kertaa käytin levyn verran Fazerin 70% tummaa suklaata.

Meksikolainen mole-kastike hurmaa täyteläisyydellään
Suklaisen mole-kastikkeen raaka-aineet reseptiä varten.

Mole-kastikkeen raaka-aineet

8 annosta

  • 2 kpl kuivattuja kokonaisia Guajillo-chilejä
  • 2 kpl kuivattuja kokonaisia Pasilla -chilejä
  • 1 pala eilistä vaaleaa leipää (esim. siivu maalaisleipää tai paahtoleipää)
  • 2 pientä maissitortillaa
  • 5 dl + 2,5 dl kanalientä
  • 2 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 5 kpl maustepippureita
  • 5 kpl kokonaisia neilikoita
  • 2 tl kokonaisia kuminan siemeniä
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl kanelijauhetta
  • 1,5 dl maapähkinöitä
  • 1,5 dl rusinoita
  • 2 kypsää tomaattia
  • 5 tomatilloa säilyketölkistä
  • 3 kpl Chipotle-chilejä säilyketölkistä
  • 3 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 95 g eli yksi levy 70% tummaa suklaata

Munaton resepti. Kalaton resepti.

Saat reseptistä vegaanisen, kun vaihdat voin rypsiöljyyn ja kanaliemen kasvisliemeen.

Saat reseptistä maidottoman, kun vaihdat voin rypsiöljyyn.

Saat reseptistä gluteenittoman, kun vaihdat leipäpalan vielä yhteen maissitortillaan.

Mole-kastikkeen valmistusohje

Lämmitä paistinpannu kuumaksi, ja lämmitä kanaliemi kiehuvaksi. Paahda kuivattuja chilejä pannulla pari minuuttia, kunnes ne alkavat tuoksua. Irroita kannat ja laita ne blenderin kannuun. Revi leipä ja tortillat paloiksi ja laita nekin kannuun. Kaada päälle 5dl kuumaa kanalientä ja anna olla täysin liemeen peitettynä kannussa noin 10 minuuttia pehmenemässä.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Sulata voi pannulla ja lisää sipulit pannulle. Lisää maustepippurit, neilikka, timjami, kumina ja kaneli. Kuullota keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Pilko tomaatit ja tomatillot. Kerää kokonaiset neilikat ja maustepippurit pois pannulta. Lisää tomatillot, tomaatit, chipotlet ja maapähkinät sekä rusinat. Sekoita ja kuumenna seosta pannulla noin 5 minuuttia. Lisää kaikki pannulta blenderiin chilien ja muiden kanssa. Laita kansi päälle ja aja kaikki blenderissä tasaiseksi.

Pyyhkäise pannu ja kaada seos takaisin pannulle (saatat tarvita isomman pannun tai kattilan tässä vaiheessa). Lisää suola, soleri, 2,5 desilitraa kanalientä ja paloiteltu suklaa. Sekoita ja lämmitä niin että suklaa sulaa tasaisesti. Anna keittyä kasaan noin 20 minuuttia. Tarkista maku.

Meksikolainen mole-kastike hurmaa täyteläisyydellään illallisvieraasi varmasti! Tarjoile mole-kastiketta esimerkiksi riisin, papujen ja possun ulkofileen kanssa, mausta sillä naudan suikaleet ja lisää sitä tacoihin. Kastikkeen voi tehdä ennakkoon ja säilyttää korkeintaan viikon jääkaapissa. Kastikkeen voi myös pakastaa ja käyttää neljän kuukauden sisällä.

Oliko tässä jutussa asiavirheitä, vanhentunutta tietoa tai onko sinulla lisättävää aiheeseen? Heräsikö kysymyksiä tai kommentoitavaa?

Jätä ihmeessä kommentti alle!

Jos julkisen kommentin jättäminen ujostuttaa, voit myös lähettää suoraan minulle viestin Ota yhteyttä -sivun lomakkeen kautta.

Jaa tämä artikkeli:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *