Lempiviinini vihreälle parsalle on Sauvignon Blanc. Sille ominaiset korkea hapokkuus, yrttisyys ja sitruksisuus ja mustaherukanlehtisyys kuulostavatkin parsaruoan reseptiltä. Valkoiselle parsalle poimisin aivan erilaiset pullot, mutta tähän juttuun kokosin kolme Sauvignon Blancia vihreälle parsalle, ja ehkäpä niillä pääsee myös laajentamaan omaa mukavuusaluettaan.

Ranskan Sancerre Loiren jokilaakson alkulähteillä on yksi lempialueitani ja -viinejäni. Nautin suuresti erittäin hapokkaista, kirkkaista ja mineraalisista valkoviineistä, joita myös Sancerren alueelta tulee. Jos sinulla on pullo valkoviiniä, jonka etiketissä lukee Sancerre, se on aina 100% Sauvignon Blanc -viini, ja ehkä maailman kuuluisinta ja halutuinta Sauvignon Blancia. Valitettavasti viime vuodet ovat olleet ankaria Sancerren alueelle. Halla, sateet ja raekuurot ovat kurittaneet viininviljelyä vuosi toisensa jälkeen. Se ei muuta sitä tosiasiaa, että Sancerren viinit ovat maailmanlaajuisesti erittäin arvostettuja ja siksi hyvin haluttuja viinejä, mutta pienet sadot ja vaikeat vuodet yhdistettynä markkinoiden vetävyyteen vaikuttavat hintojen nousuun radikaalisti. Se tarkoittaa sitä, että Sancerren viineistä on tulossa harvinaisuuksia. Alueen viinitalot sanelevat jo allokaatioita – eli sitä, että kuinka paljon viiniä mikäkin maahantuoja kussakin maassa vuosittain saa, huolimatta siitä, että kyseiset maat ja maahantuojat voisivat myydä sitä paljon enemmän. Allokaatiot ovat tyypillisiä erittäin arvokkaille keräilyharvinaisuusviineille. Usean erittäin vaikean satovuoden jälkeen alamme olla siinä tilanteessa, että Sancerren viinitalot laittavat perusviininsäkin allokaation taakse, ihan vain siksi että sitä ei kerta kaikkiaan enää riitä kaikille halukkaille.

Ranskassa on ollut vaikeaa sään ja satojen suhteen myös esimerkiksi Chablis’n ja Burgundin alueella. Myös Saksan puolella on riepoteltu välillä kuivuudella, välillä tulvilla. Euroopan klassikkoalueet ovat kärsineet viimeisen vuosikymmenen aikana niin, että on mielestäni korkea aika nostaa esiin nousevien viinimaiden, ylikatsottujen viinialueiden ja uuden maailman viinimaiden viinejä. Seuraavaksi kolme Sauvignon Blancia vihreälle parsalle Tsekistä, Italiasta ja Etelä-Afrikasta.

Nouseva viinimaa: Tsekki

Lähihistorian vuoksi Itä-Euroopan viinimaat ovat jääneet viinintuotannossa jalkoihin, mutta Tsekki on yksi niistä, joka on kuronut kaulaa kiinni uutterasti. Erinomaisen laadun maineessa olevan Itävallan naapuri Tsekki jakaa osittain samaa viininvalmistuksen perinnettä, maaperää ja rypälelajikkeita. Tsekkoslovakia hajosi kahteen maahan, Tsekkiin ja Slovakiaan, vuonna 1993, jolloin Tsekin puolelle jäi kaksi kolmasosaa viininviljelysalueista. Tsekki liittyi EU:n vuonna 2004 ja on sen jälkeen tehnyt ahkerasti työtä laatuluokitusten ja viinilainsäädännön parissa. Valitsemani viinin tuottaja, Krásná Hora, on nimenomaan Slovakian rajan tuntumassa sijaitseva perhetalo, joka on perustettu 1960-luvulla. Nykyään toisessa polvessa tilalla tehdään hyvin luonnonmukaisia ja maukkaita viinejä. Tarhat ovat erinomaisia – ne ovat etelään päin eli auringon valoon kohti avautuvilla rinteillä lössi- ja kalkkimaaperällä.

kolme erilaista sauvignon blancia vihreälle parsalle

Krasna Hora Sauvignon 2019

 • Vuosikerta: 2019
 • Hinta: 24,94€ Alkossa
 • Rypäleet: Sauvignon Blanc
 • Tuottaja: Krásná Hora
 • Alue: Moravia
 • Maa: Tsekki
 • Alkoholi: 12%
 • Maistettu: 23.5.2022

Käsin kerätyt rypäleet liuskekiviseltä tarhalta Moraviasta. Ei lisättyä hiivaa, spontaanikäyminen. Kolmen päivän kuorikontakti, suurin osa valmistettu terästankissa, jossa 4 kuukauden pituinen hiivasakkakypsytys. 20% kypsynyt 4 kuukautta tammitynnyreissä. Ei suodatettu tai kirkastettu.

Kultainen, aavistuksen samea väri paljastaa jo, että kyseessä ei ole ihan tavallinen tusina-Sauvignon. Tuoksu on melko voimakas ja siinä on jotain villiä: ehkäpä kantarelleilla höystettyä briossia yhdistettynä valkoherukkaan ja aprikoosiin. Suussa viini on melko täyteläinen, jota korostaa hiukan matalampi hapokkuus, kuin mihin Sauvignon Blancissa on totuttu. Suutuntuma on tekstuurinen. Aprikoosiin ja herukkaisuuteen yhdistyy rypäleen kuoren bitterisyys ja jälkimaussa viipyilee pitkään valkopippuri ja vihreät yrtit. Tämä tsekkiläinen on sen verran jännittävä ja vaativa, ettei sitä jaksa ilman ruokaa toista lasia juoda, mutta ruoan kanssa? Maaginen ilmestys. Kokeile rohkeasti liharuokien, sienien ja reilusti bitteristen vihreiden vihannesten parina. Kaipaisin viiniin korkeamman hapokkuuden arvioidakseni sen korkeammalle.

Arvio: 5/6

”Täähän on kiva”

Ylenkatsottu viinimaa: Italian valkoviinit

Sekä Espanjalla että Italialla on vahva maine punaviinituottajina – hiukan samalla tavalla kuin esimerkiksi Saksalla ja Itävallalla on vahva maine valkoviinituottajina. Soisin näiden rajojen rikkoontuvan jo pian, sillä Italia ja Espanja ovat täynnä upeita valkoviinejä, ja en voi saada tarpeekseni saksalaisesta Spätburgunderista saatika Lembergeristä, ja itävaltalaiset Blaufränkischit ja Zweigeltit voivat olla todella herkullisia. Siksi haluankin nostaa vihreän parsan viereen nyt Sauvignon Blancin Pohjois-Italiasta. Sauvignon Blanc on menestyvä rypälelajike erityisesti vuoristoisessa Alto Adigessa, mutta itse otin helpommin lähestyttävän ja edullisemman Collio Orientalin viinin tällä kertaa. Myönnän, että minulla on ennakkoluuloja Friuli Venezia Giulian viinejä kohtaan, sillä siellä tehdään valtavia määriä edullista viiniä suurella volyymillä. Onneksi siellä sijatsevat myös Collion kukkulat, joiden viinit ovat pääosin luotettavaa laatua. Collion kukkulat ovat aivan Pohjois-Italian itäisessä osassa, lähellä Slovenian rajaa, joten tavallaan jatkamme Itä-Euroopan teemassa. Näillä Collion ja Colli Orientalin – orientali viittaa tässä nimenomaan itään – kukkuloilla kasvatetaan useita erilaisia valkoisia lajikkeita, joista Pinot Grigio varmasti tunnetuin, mutta Sauvignon Blanc ja paikalliset Friulano ja Ribolla Gialla ovat myös vahvoilla. Collion ja Colli Orientalin valkoviinit ovat tyyliltään raikkaita ja hedelmäisiä ja niissä on mielestäni usein enemmän ryhtiä ja sisältöä kuin muissa Venetsian alueen valkoviineissä.

Jo muinaiset roomalaiset ovat valmistaneet viiniä alueella, mutta Ronco delle Betullen perhetalo on perustettu vuonna 1988.

ronco delle betulle kolme eri sauvignon blancia vihreälle parsalle

Ronco delle Betulle Sauvignon 2020

Viinissä on vaalean sitruksinen sävy joka johtaa suoraan raikkaseen sitruksiseen viiniin. Aromeissa sitruunan kuorta, karviaista ja raakaa aprikoosia. Kuivassa valkoviinissä on mukava hapokkuus, pieni suolaisuus ja tekstuurinen karvaus jälkimaussa. Viini on kuitenkin kepeä melko harmiton tapaus, joka ei herätä suuria tunteita tai elämyksiä. Kiva valkkari keväiselle Pasta Primaveralle, mutta mielestäni hinta-laatusuhde kalliin puolella sisältöön nähden.

Arvio: 4/6

”Ihan ookoo”

Uuden maailman viinimaa: Etelä-Afrikka

En nyt tiedä, voiko Etelä-Afrikkaa enää kutsua uuden maailman viinimaaksi, sillä siellä kolonialismin myötä kaupallinen viininvalmistus alkoi jo 1600-luvulla. Historian saatossa Etelä-Afrikalla on ollut hyviä, huonoja, ja tosi huonoja aikoja, mutta nykyään siellä eletään varsinaista viinirenesanssia. Viininvalmistus on kampeamassa itseään bulkkikuopasta, ja totta tosiaan, maapallon toisella puolella mutta samalla aikavyöhykkeellä kanssamme valmistetaan nykyään yhä enemmän erittäin vakuuttavaa laatua. Diemersdalin viinitalo on mainio esimerkki siitä. Talo sijaitsee Kapkaupungin kyljessä Durbanvillessä, missä sama Louwsin perhe tekee viinejä jo kuudetta sukupolvea. Siinä on jo monella eurooppalaisellakin viinitalolla tekemistä päästä samoihin historiallisiin mittasuhteisin. Mielikuva Etelä-Afrikasta on trooppinen ja kuuma, mutta todellisuudessa Kapkaupunki on tuulinen. Viileät merituulet voivat puhaltaa pahimmillaan jopa 120km/h puuskissa. Aamulla aluetta viilentävät merisumut, mutta iltapäiväksi tuuli puhaltaa ne pois ja varmistaa aurinkoisen kelin. Tuulen myötä homeita ja sairauksia levittävää kosteutta ei pääse jäämään tarhoille.

etelä-afrikka diemersdal sauvignon blanc vihreä parsa

Diemersdal Estate Sauvignon Blanc Reserve 2021

 • Hinta Alkossa: 19,98€
 • Rypäleet: Sauvignon Blanc
 • Tuottaja: Diemersdal Wine Estate
 • Alue: WO Cape Town
 • Maa: Etelä-Afrikka
 • Alkoholi: 13,5%
 • Maistettu 23.5.2022

Yön viileydessä kerätyt rypäleet. Joidenkin tuntien pituinen kuorikontakti. Terästankissa valmistettu. Käymisen jälkeen jonkin aikaa hiivasakkakypsytystä suutuntuman pyöristystä varten.

Viini on väriltään haalean sitruksinen, mikä käy järkeen. Rypäleet on kerätty tasan vuosi sitten, ja viini näyttää, tuoksuu ja maistuu tuoreelta ja raikkaalta. Mustaviinimarjan lehti ja lime hyppäävät lasista nenään. Aromimaailmasta löytyy myös aavitus passionhedelmää. Viini on hyvin hapokas ja raikas, pieni tyylikäs keksimäinen suutuntuma laajentaa viiniä hiukan ja tuo kompleksisuutta. Viiniä vetää sen tuoreus ja hapokkuus, vihreän limen kuori yhdistettynä karviaismarjaan ja mustaviinimarjan lehteen höystettynä tilkalla eksoottista passionia. Hyvin tehty viini, joka huutaa vihreää parsaa tai skagenia kylkeensä.

Arvio: 5/6

”Täähän on kiva”

Aivan hävyttömän hyvä viini tämän reseptin kanssa: grillattua parsaa, marinoitua raparperia ja vuohenjuustoa.

Viiniarvioinnin asteikko

Tein itse itselleni viinien arvosteluasteikon saadakseni niitä jonkinlaiseen järjestykseen. Olen tuttu niin 100 pisteen, 20 pisteen kuin WSET:nkin arviointien kanssa, mutta koska mä ei nyt niin vakavaa ole, tein itselleni tällaisen hömppäasteikon 1-6. 1 on huonoin ja 6 on paras. Varaan oikeuden muuttaa mieltäni. Omapa on asteikkoni.

 • 6 Herkku – siis ihan huippu. Taitaen tehty, laadukas, tasapainoinen, kompleksinen, ehkä jokin mielenkiintoinen koukku.
 • 5 Täähän on kiva – voisinpa ottaa toisenkin lasillisen. Hauska, teknisesti onnistunut, tasapainoinen ja/tai hyvä hinta-laatusuhde.
 • 4 Ihan ookoo – Teknisesti onnistunut, mutta joko mahdollisesti tylsä ja/tai kaupallinen tai huono hinta-laatusuhde. Ei herätä tunteita mihinkään suuntaan olan kohautusta enempää. Kiva juoda yksi lasi mutta en ostaisi enempää.
 • 3 No en mä nyt tiiä – Paska mutta nään jotain yritystä tai ideaa tässä. Ehkä mä en vaan tajuu.
 • 2 Paske – Paska tuote, huono hinta-laatusuhde, en suosittele.
 • 1 Rikos ihmiskuntaa kohtaan – siis ihan tosi paske ja todennäköisesti viallinen.

Mistä viinit?

Valitsin ja ostin itse Alkosta, ihan siksi että halusin ruokapöytääni kolme sauvignon blancia vihreälle parsalle. Parsankin ostin muuten ihan itse.

Oliko tässä jutussa asiavirheitä, vanhentunutta tietoa tai onko sinulla lisättävää aiheeseen? Heräsikö kysymyksiä tai kommentoitavaa?

Jätä ihmeessä kommentti alle!

Jos julkisen kommentin jättäminen ujostuttaa, voit myös lähettää suoraan minulle viestin Ota yhteyttä -sivun lomakkeen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.