Toukokuisten Saksan Riesling -viikkojen kunniaksi valitsin alkukesälle kaksi alle 15€ Riesling-kuohuviiniä Saksasta, jotka on valmistettu Riesling-lajikkeesta. Aromaattinen Riesling antaa oman leimansa myös saksalaiseen kuohuviiniin. Tyyliltään ne ovat usein hedelmäisiä, raikkaita ja hiukan kukkeita. Oman jälkensä jättää parhaissa kuohuviineissä perinteinen- eli samppanjamenetelmä, jossa viini käy toisen kerran pullossa ja kypsyy hiivasakan päällä lisäten aromimaailmaan ja suutuntumaan.

Saksan kuohuviinimaailmassa täytyy olla tarkkana laatuluokituksen kanssa. Valtaosa saksan kuohuviinien volyymistä on seccoa tai perlweinia, joka valmistetaan ties mistä – jopa naapurimaista – tulevista rypäleistä ja viiniin lisätään hiilihappoa, vähän niin kuin limppareihinkin. Onneksi Saksassa tehdään myös laadukasta ja mielenkiintoista kuohuviiniä, joka ilmentää alkuperäänsä. Tässä kolme vinkkiä hyvän saksalaisen kuohuviinin valintaan, ja niiden perusteella kaksi alle 15€ Riesling-kuohuviiniä Saksasta.

Miten valita saksalainen kuohuviini?

 • Deutscher Sekt. Katso, että pullossa lukee Deutscher Sekt. Se on laatuluokitus, joka takaa että rypäleet eivät ainoastaan ole varmasti saksalaisia, mutta myös viinitalon aivan omilta tarhoilta. Deutscher Sekt -laatuluokitus varmistaa myös, että viini ei ole hiilihapotettua ja pikakäynyttä, vaan huolella perinteisellä menetelmällä valmistettua ja toisen kerran pullokäynyttä.
 • Q.b.A. Valitse Winzersekt eli ”viinintekijän kuohuviini”, joka ilmentää alueellista alkuperäänsä. Katso, että Deutsher Sektin lisäksi pullossa lukee myös alue, kuten tämän artikkelin molemmissa viineissä. Toisessa jutun viineistä lukee Detscher Sekt bA Rheinhessen ja toisessa Deutscher Sekt bA Pfalz.
 • Älä pelkää sokeria. Normaalissa samppanjassa tai cavassa, joka on merkitty ”brut” on nykyään 6-12 grammaa sokeria per litra. Sokeria kuitenkin tasapainottaa juoman raikas hedelmäisyys, luonnollinen hapokkuus ja tietysti myös hiilidioksidi, joten älä tuijota pelkästään sokerin kohdalla olevaa numeroa. Pieni jäännössokeri itseasiassa nostaa esiin viinin hedelmäisyyttä ja Rieslingin ominaista aromikkuutta.
kaksi kesäistä Riesling-kuohuviiniä
Stefan Winterin ja Braunewellin alle 15€ Riesling-kuohuviinit.

Viinimerkintä: Stefan Winter Riesling Brut 2018

 • Hinta Alkossa: 14,98€
 • Rypäleet: Riesling
 • Tuottaja: Stefan Winter
 • Alue: Pfalz
 • Maa: Saksa
 • Alkoholi: 12%
 • Sokeri: 13 g / l

Arvostetun VDP:n jäsen vuodesta 2013, Stefan Winter viljelee noin 20 hehtaaria Pfalzissa. Suurin osa on Rieslingiä, niin kuin on tämä raikas kuohuviinikin.

Viini on hyvin vaalean sitruksisen värinen, ja sen aromimaailmakin on sitruksinen ja todella puhdaspiirteinen. Siitä löytyy Rieslingille ominaista vihreää omenaa ja omenan kukkia. Raikas, lähes kirpsakan limen ja Granny Smith omenan ryhdittämä korkeahapponen maku sulaa kuitenkin melko pitkäksi ja harmoniseksi.

Loistava kesäinen aperitiivi ja juhlamalja, joka on erinomaista hinta-laatusuhdetta. Kaipaisin vielä enemmän syvyyttä ja kompleksisuutta makumaailmaan, mutta nälän herättäjänä ja juhlamielen nostattajana hyvä valinta.

5/6

”Täähän on kiva”

Viinimerkintä: Braunewell Riesling Dry 2018

 • Hinta Alkossa: 14,98€
 • Rypäleet: Riesling
 • Tuottaja: Weingut Braunewell
 • Alue: Rheinhessen
 • Maa: Saksa
 • Alkoholi: 12%
 • Sokeri: 25 g / l

Viini on vaalean kultaisen värinen, joka välittää jo tarkan tekemisen merkkejä. Tämä vuoden 2018 syksyn sadosta valmistettu Riesling-kuohuviini on kypsynyt hiivasakkojensa päällä pullokäymisen jälkeen 28 kuukautta, mikä on samppanjankin mittapuulla merkittävän pitkä aika.

Aromimaailma on samalla raikas yhdistäen sekä vihreää omenaa että keltaista kypsää aprikoosia. Tuoksusta löytyy myös vadelmakakkua, joka muuttuu kukkaisuudeksi ja kermakakuksi suussa. Viini ei suinkaan ole makea, mutta siinä on aistittavaa jäännössokeria, juuri sen verran, että tämä on täydellinen juoma suomalaisen kesän tuoreille mansikoille.

Jäännössokeri ja pitkä kypsytys laajentavat myös suutuntumaa runsaan puoleiseksi ja pienet kuplat pysyvät iloisen pitkään.

Tämä on taidokkaasti tehty kuohuviini heille, jotka pitävät hedelmäisistä ja runsaista kuohuviineistä, kuten lämpimämmän ympäristön cavoista, mutta karttavat hapokkaita ja täysin kuivia samppanjoita. Ehdoton pari kesän tuoreille mansikoille. Henkilökohtaisesti minun on vaikea löytää tälle muuta käyttötarkoitusta. En tule ostamaan tätä itselleni uudestaan, sillä korkeampi makeusaste viinissä rajoittaa sen käyttötarkoitusta, eikä viiniä myöskään jaksa juoda toista lasillista.

4/6

”Ihan ookoo”

Mistä viinit?

Ihan itte Alkosta ostin, kun kiinnosti.

Viiniarvioinnin asteikko

Tein itse itselleni viinien arvosteluasteikon saadakseni niitä jonkinlaiseen järjestykseen. Olen tuttu niin 100 pisteen, 20 pisteen kuin WSET:nkin arviointien kanssa, mutta koska mä ei nyt niin vakavaa ole, tein itselleni tällaisen hömppäasteikon 1-6. 1 on huonoin ja 6 on paras. Varaan oikeuden muuttaa mieltäni. Omapa on asteikkoni.

 • 6 Herkku – siis ihan huippu. Taitaen tehty, laadukas, tasapainoinen, kompleksinen, ehkä jokin mielenkiintoinen koukku.
 • 5 Täähän on kiva – voisinpa ottaa toisenkin lasillisen. Hauska, teknisesti onnistunut, tasapainoinen ja/tai hyvä hinta-laatusuhde.
 • 4 Ihan ookoo – Teknisesti onnistunut, mutta joko mahdollisesti tylsä ja/tai kaupallinen tai huono hinta-laatusuhde. Ei herätä tunteita mihinkään suuntaan olan kohautusta enempää. Kiva juoda yksi lasi mutta en ostaisi enempää.
 • 3 No en mä nyt tiiä – Paska mutta nään jotain yritystä tai ideaa tässä. Ehkä mä en vaan tajuu.
 • 2 Paske – Paska tuote, huono hinta-laatusuhde, en suosittele.
 • 1 Rikos ihmiskuntaa kohtaan – siis ihan tosi paske ja todennäköisesti viallinen.

Oliko tässä jutussa asiavirheitä, vanhentunutta tietoa tai onko sinulla lisättävää aiheeseen? Heräsikö kysymyksiä tai kommentoitavaa?

Jätä ihmeessä kommentti alle!

Jos julkisen kommentin jättäminen ujostuttaa, voit myös lähettää suoraan minulle viestin Ota yhteyttä -sivun lomakkeen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.