Italialaisilla on mahtava tapa: myöhäisen illallisen jälkeen mennään yhdessä iltakävelylle ja ostetaan kioskista gelatot! Samalla saa makean pikku jälkiruoan sekä täyteläistä oloa helpottavan iltakävelyn, jonka aikana voi vielä ihastella kaupunkia tai rantabulevardia ja vaihtaa viimeiset kuulumiset. Itse olen toteuttanut samaa kaavaa joka puolella Italiaa matkustaessani. Italialaisen illallisen jälkeen gelatoa nauttiessa kävellessä on mielestäni kaksi mainota puolta: makuvariaatiota on paljon, joten kyllästymään ei pääse, ja kävely saa täyden vatsan laskeutumaan sekä illallisella nautitun viinin haihtumaan, joten uni tulee helposti sen jälkeen.

gelatoa italialaisen illallisen jälkeen

Mikä on gelaton ja jäätelön ero?

Mikä on gelaton ja jäätelön ero? Hyvin pieni. Gelato sanana onkin italiaa ja tarkoittaa ylipäänsä jäätelöä. Italialaisen gelaton resepti eroaa tavallisesta jäätelöstä kuitenkin niin, että siihen ei yleensä käytetä kananmunaa, toisin kuin jäätelöön, ja muutenkin sen rasva- ja kermapitoisuus on matalampaa. Tärkein ero mielestäni on se, että gelato on tuoretta ja vasta jäätelökoneessa käännettyä, ja se muutenkin käännetään hitaammin kuin jäätelö. Tuoreus, hitaus ja runsas määrä aitoja raaka-aineita takaa sen, että gelato on samettista ja erittäin maukasta.

gelatoa italialaisen illallisen jälkeen

Italialaisen gelaton monet maut

Yleensä gelato-puodeissa ja kioskeissa on parisenkymmentä makua tarjolla, joista osa voi olla maidottomia ja siten vegaanisia sorbetteja. Makuja on niin paljon kuin jaksaa keksiä, mutta klassikoita löytyy joka puodista. Mansikka, suklaa, pistaasi ja fior di latte, eli maustamaton maitojäätelö ovat varmoja löytöjä joka puodista. Makuja voi kuitenkin olla niin monta kuin jäätelöntekijä vain keksii ja saa raaka-aineita. Yksi lempimauistani oli Liguriassa nauttimani persikka-basilikasorbet. Gianduja on Pohjois-Italialainen hasselpähkinä-suklaalevite, josta tuli mainio gelato. Ruusu, täyteläinen kananmunan keltuainen, lakritsi, vihreä omena, hapankirsikka ovat esimerkkejä maistamistani gelatoista, ja niiden lisäksi usein on tarjolla sekoituksia ja kahdella maulla raidoitettuja gelatoja. Italian kielisistä nimistä ei aina ota selvää, mutta parempi vain valita hauskan näköinen gelato ja maistelemalla keksiä, mikä maku on kyseessä. Tuoreet ja aidot raaka-aineet takaavat sen, että maut ovat voimakkaita ja selkeitä. Yksikään ei ole jäänyt arvoitukseksi.

gelatoa italialaisen illallisen jälkeen

Omat lempi-gelatot

Mikä on sinun lempparimakusi italialaisesta gelatosta? Mistä olet saanut parhaat gelatot? Itse olen mieltynyt torinolaiseen Alberto Marchettin gelatoihin, joita saa Pohjois-Italiasta Torinosta, Milanosta ja Albasta – kaikissa kolmessa paikassa olenkin Alberto Marchettin gelatoa syönyt.

Toinen lempparini löytyy Bolognasta; laadukkaat ja kermaiset, herkulliset Cremeria Cavourin gelatot. Se on ihana kioski, joka sijaitsee kauniin pienen puiston vierellä. Illalla oli mukava istua rauhassa puistossa syömässä gelatoa ja nauttia helleaallon keskellä viileämpi hetki ulkona.

Pidän näistä kahdesta nimenomaan niistä siksi, että tiskissä ei näy villejä värejä tai liian mielikuvituksekkaita makuja, vaan kaikki värit ja maut ovat aitoja. Ei ole tarvinnut keksiä pyörää uudelleen, kunhan vain tekee hyvistä raaka-aineista hyvää gelatoa.

Oliko tässä jutussa asiavirheitä, vanhentunutta tietoa tai onko sinulla lisättävää aiheeseen? Heräsikö kysymyksiä tai kommentoitavaa?

Jätä ihmeessä kommentti alle!

Jos julkisen kommentin jättäminen ujostuttaa, voit myös lähettää suoraan minulle viestin Ota yhteyttä -sivun lomakkeen kautta.

1 thought on “Italialaisen illallisen jälkeen gelatoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.