Parsa on parasta! Alkukesä on parasta parsa-aikaa. Tein hiljattain alkuruoaksi grillattua parsaa raparperin ja vuohenjuuston kanssa. Oma lempparini on vihreä parsa, ja iso syy siihen on se, että valkoista ei edes Suomesta saa. Valkoinen parsa on valkoista, koska se kasvaa maan alla, eikä kehitä auringon valon kanssa vihreää klorofylliä. Vihreä parsa puolestaan kasvaa maan päällä, jolloin se näkee auringon ja saa klorofyllistä vihreän värinsä. Koska Suomessa maa on routainen suuren osan vuodesta, ei valkoinen parsa ehdi kasvaa. Suomalainen parsa on siis aina vihreää. Olen itse päässyt kerran erään eteläsuomalaisen luomutilan parsapellolle parsan sadonkorjuuseen kesäkuussa. Vihreä parsa suoraan pellosta on herkullista raakanakin, syötynä polvillaan siellä pellossa veitsi kädessä. Tässä vaiheessa on ehkä tullut jo selväksi, että juu, tykkään vihreästä parsasta ja paljon.

Pidän parsasta niin pääruoan lisukkeena kuin alkuruokanakin, tässä jälkimmäinen vaihtoehto. Mikäli sinulla ei ole grilliä käytössäsi, voit paistaa parsat ja kesäkurpitsat pannullakin.

Grillattua parsaa raparperin ja vuohenjuuston kanssa; reseptistä riittää alkuruoaksi kahdelle.

Marinoitu raparperi

Muut raaka-aineet

  • 2 tankoa raparperia
  • 1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
  • 1 rkl sushietikkaa
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • pieni kourallinen tuoretta basilikaa
  • hyppysellinen suolaa
  • 8 tankoa vihreää parsaa
  • Puolikas kesäkurpitsa
  • 60 g pehmeää vuohenjuustoa
  • Oliiviöljyä
  • Tuoretta basilikaa
  • Suolaa

Tee raparperista pitkiä suikaleita kuorimaveitsellä. Laita ne kannelliseen, tiiviiseen purkkiin, ja mittaa päälle muut marinoidun raparperin raaka-aineet. Sulje purkki kannelle ja ravista minuutin ajan. Laita jääkaappiin marinoitumaan 15-30 minuutin ajaksi.

Leikkaa kesäkupritsa pitkiksi ”veneiksi”. Ripottele päälle hiukan suolaa ja anna olla sivussa hetken aikaa. Napsauta puinen tyviosa pois parsoista ja kuori ne. Taputtele talouspaperilla suolan vetämä kosteus pois kesäkurpitsan pinnasta. Ripottele hiukan öljyä ja hyppysellinen suolaa kesäkurpitsan ja parsan päälle. Grillaa kesäkurpitsat ja parsat kuumassa grillissä nopeasti. Nostele ne lautaselle. Kun kesäkurpitsa ja parsat ovat vielä kuumia, revi päälle palasia vuohenjuustosta. Pehmeä vuohenjuusto sulaa hiukan ihan vihannesten lämmöstä. Valuta marinoitu raparperi ja levitä se vihannesten ja juuston päälle. Koristele tuoreella basilikalla.

etelä-afrikka diemersdal sauvignon blanc vihreä parsa

Viinisuositus reseptille:

Hävyttömän hyvä viinipari tälle reseptille on Diemersdal Estate Sauvignon Blanc Reserve 2021. Sitä saa Alkosta alle parillakympillä.

Lue arvio viinistä täältä!

Mikä on sinun lempitapasi syödä parsaa? Jaa ihmeessä reseptisi! Katso myös muut reseptini täältä.

Oliko tässä jutussa asiavirheitä, vanhentunutta tietoa tai onko sinulla lisättävää aiheeseen? Heräsikö kysymyksiä tai kommentoitavaa?

Jätä ihmeessä kommentti alle!

Jos julkisen kommentin jättäminen ujostuttaa, voit myös lähettää suoraan minulle viestin Ota yhteyttä -sivun lomakkeen kautta.

1 thought on “Grillattua parsaa raparperin ja vuohenjuuston kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.