Sinisimpukat ovat kaudessa, kun kuukauden ranskankielisessä nimessä on kirjain R. Nyt on marraskuu – novembre! – vedet ja ilmat ovat kylmiä, joten paras sesonki sinisimpukoille on alkanut. Ne ovat yllättävän helppoja ja nopeita valmistaa – tässä 7 vinkkiä onnistuneisiin sinisimpukoihin.

7 vinkkiä onnistuneisiin sinisimpukoihin:

 1. Osta sinisimpukat tuoreena.
 2. Kiikuta ne suoraan kotiin jääkaappiin jotta kylmäketju ei katkea.
 3. Katso, että kalatiskillä sinisimpukoiden rasiaan tehdään reikiä, jotta ilma kiertää. Älä itsekään sulje simpukoita muovipussiin tai suljettuun rasiaan, jotta elävät sinisimpukat saavat hengittää.
 4. Valmista sinisimpukat mahdollisimman pian
 5. Käytä vain elävät simpukat – heitä rikkonaiset pois. Jos sinisimpukat ovat aukinaisia, kopauta niitä kevyesti vaikkapa tiskipöydän kulmaan. Elävä sinisimpukka säikähtää ja hitaasti sulkee kuorensa. Jos kuori ei sulkeudu, heitä se pois. Myös keittämisen jälkeen syö vain auenneet sinisimpukat.
 6. Valitse simpukoiden valmistukseen tarpeeksi iso kannellinen kattila. Liian pienessä kattilassa ne eivät mahdu avautumaan kypsyessään.
 7. Käytä ruoanlaittoon aina hyvää viiniä, jota muutenkin voisit juoda. Pilaantuneella viinillä ei tule hyvän makuista ruokaa.

Seuraavan helppo ohje maukkaaseen liemeen, joka valmistuu käden käänteessä. Sinisimpukoiden liemen ohjetta voi varioida loputtomasti oman maun ja tarjottavan viinin mukaan. Tälle kannattaa valita kuiva tai kuivahko, hapokas ja merellisen mineraalinen viini.


Helppo ja nopea sinisimpukoiden ohje

alkuruoaksi neljälle tai pääruoaksi kahdelle

 • 1 kg sinisimpukoita
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1 salottisipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 2 reilua siivua sitruunaa
 • 1 dl valkoviiniä
 • 1 dl vettä
 • 1 dl kuohukermaa
 • ½ nippu lehtipersiljaa
 • hienoa merisuolaa

Huuhtele sinisimpukat kylmällä vedellä ja rapsuttele niiden kuorista ylimääräiset kalkkikovettumat pois sekä leikkaa mahdolliset ”parrat” pois.
Hienonna salottisipuli, valkosipuli ja lehtipersilja.
Kuumenna oliiviöljy isossa kannellisessa kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä öljyssä kunnes ne pehmenevät, mutta eivät ruskistu.
Lisää nesteet, hiukan suolaa, sitruunasiivut ja puolet lehtipersiljasta. Kun liemi kiehuu, lisää sinisimpukat kattilaan ja laita kansi päälle. Anna sinisimpukoiden höyrystyä ja kypsyä maukkaassa liemessä 4-5 minuuttia. Ravistele kattilaa puolessa välissä.

Kun simpukat ovat auenneet, ne ovat kypsiä ja valmiita. Ripottele päälle loput lehtipersiljasta ja tarjoile hyvän vaalean leivän tai ranskalaisten ja majoneesin kanssa, ja tietysti raikkaan valkoviinin kanssa.

Kokeilitko reseptiä, mitä tykkäsit? Oliko jokin epäselvää, heräsikö kysymyksiä tai kommentoitavaa?

Jätä ihmeessä kommentti alle!

Jos julkisen kommentin jättäminen ujostuttaa, voit myös lähettää suoraan minulle viestin Ota yhteyttä -sivun lomakkeen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *